Yksittäiset tutkimukset
Täältä voit valita yksittäisiä laboratoriotutkimuksia, jotka eivät sisälly KotiLab tutkimuspaketteihin. Voit lisätä tilaukseesi useampia tutkimuksia seuraavassa vaiheessa.
Hintaan lisätään kotikäynnin näytteenottomaksu 47€.
F-CldTNhO 6141
Clostridioides difficile, nukleiinihappo ulosteesta
Testi osoittaa Clostridium Difficile bakteerin nukleiinihappoa ulosteessa. Kyseinen bakteeri voi varsinkin antibioottikuurin jälkeen aiheuttaa vaikean, pitkäkestoisen ja joskus jopa hengenvaarallisen ripulin.
S-D-25 1220
D-25-vitamiini
25-hydroksi-D-vitamiini on D-vitamiinin aktiivinen muoto. D-vitamiini on tärkeä luuston terveydelle, kalsiumin imeytymiselle ja useiden muiden kehon toimintojen säätelylle. D-vitamiinin puutos voi johtaa luun luukatoon (osteoporoosiin) ja muihin terveysongelmiin.
S -DHEAS 3166
Dehydroepiandrosteroni, sulfaatti
Dehydroepiandrosteroni sulfaatti on hormoni, jota erittyy lisämunuaisista. Se toimii testosteronin ja estrogeenin esiasteena ja sen pitoisuus kehossa voi antaa arvokasta tietoa lisämunuaisten toiminnasta. DHEAS-pitoisuudet voivat vaihdella iän, sukupuolen ja yleisen terveydentilan mukaan. Kohonneet DHEAS-pitoisuudet voivat liittyä tiloihin kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) ja lisämunuaiskasvaimiin, kun taas matalat pitoisuudet voivat esiintyä esimerkiksi lisämunuaisen vajaatoiminnassa. DHEAS-testausta käytetään usein hormonaalisten häiriöiden ja tiettyjen sairauksien arvioinnissa.
S -CDT 4101
Desialotransferiini
Koe on hyödyllinen työkalu alkoholin ongelmakäytön seulontaan, mutta se ei kuitenkaan voi tarkasti määrittää alkoholin käyttömääriä tai aikaa, jolloin alkoholia on nautittu. S-CDT-verikoe on osa monipuolista lähestymistapaa alkoholin väärinkäytön ja riippuvuuden diagnosoinnissa ja hoidossa.
S-Digoks 1256
Digoksiini
Testi mittaa digoksiinin pitoisuutta veressä. Digoksiini on lääke, jota käytetään sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Tämä testi auttaa varmistamaan, että lääkkeen annostelu on sopiva, välttäen mahdolliset haittavaikutukset tai myrkytyksen.
fS-E-Vit 3169
E-vitamiini
E-vitamiini, eli tokoferoli, on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii antioksidanttina kehossa. Se suojaa soluja vaurioittavilta vapailta radikaaleilta ja edistää tervettä ihon, hiusten ja silmien kuntoa. E-vitamiinin puute voi aiheuttaa oireita kuten kuivaa ihoa, näköhäiriöitä ja lihasheikkoutta. Sitä löytyy runsaasti pähkinöistä, siemenistä, kasviöljyistä ja vihreistä lehtivihanneksista.
S-EPO 1339
Erytropoietiini
Erytropoietiini (EPO) on hormoni, jota munuaiset tuottavat ja joka säätelee punasolujen tuotantoa luuytimessä. Tätä testiä käytetään arvioimaan EPO-tasoja, mikä voi olla hyödyllistä anemian diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa, erityisesti tilanteissa, joissa epäillään munuaisten vajaatoimintaa.
S -E2 1366
Estradioli
Estradioli on naissukupuolihormoni, jota tuotetaan pääasiassa munasarjoissa. Se vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, kuten kuukautiskiertoon, lisääntymiseen, luiden terveyteen ja mielialaan. Estradioli säätelee myös muiden hormonien, kuten progesteronin ja FSH:n tuotantoa. Estradiolin tasot voivat vaihdella kuukautiskierron aikana, ja niitä voidaan mitata hedelmättömyyden syiden selvittämiseksi tai hormonikorvaushoidon seurannassa. Liiallinen tai liian vähäinen estradiolin tuotanto voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten kuukautishäiriöitä tai osteoporoosia.
B-FarmL-D 8946
Farmakogeneettinen laaja testipaneeli
Farmakogeneettinen laaja testipaneeli on DNA-tutkimus, jossa tutkitaan yksilön perimässä olevia geneettisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa lääkkeiden tehokkuuteen ja sivuvaikutuksiin. Testipaneelissa analysoidaan useita geenejä, jotka ovat merkityksellisiä lääkkeiden aineenvaihdunnassa ja vaikutuksissa elimistössä. Verinäytteen avulla voidaan selvittää, miten yksilön perimä voi vaikuttaa lääkehoidon onnistumiseen ja mahdollisiin haittavaikutuksiin. Tämä tieto auttaa lääkäriä räätälöimään yksilöllisesti sopivan lääkityksenpotilaalle.
S-Ferrit 1395
Ferritiini
Ferritiini on proteiini, jota pääosin esiintyy kehon soluissa. Pieniä määriä ferritiiniä löytyy myös verestä. Ferritiini varastoi ja luovuttaa rautaa solujen toiminnan tarpeisiin. Veren Ferritiinitaso toimii epäsuorana kehon rautavarastojen mittarina ja sen tasoa voidaan käyttää raudanpuutteen diagnostiikkaan.
P -FiDD 4113
Fibriini D-dimeerit
Veren hyytymisen yhteydessä vapautuu verenkiertoon D-dimeeriä, mikä on fibriinin hajotessa syntyvä aine. Verinäytteestä osoitettu kohonnut D-dimeeripitoisuus voi viitata laskimotukoksen tai keuhkoveritulpan muodostumiseen. P-FiDD voi olla koholla myös tulehdusten, syöpäsairauksien, ruhjevammojen leikkausten ja raskausmyrkytyksen yhteydessä.
fS-Folaatti 1416
Folaatti
Foolihappoa eli B9-vitamiinia, tarvitaan solujen kasvuun ja jakautumiseen sekä veren muodostukseen. Raskaana oleville naisille suositellaan foolihappolisää, koska se auttaa vähentämään sikiön hermostoputken kehityshäiriöiden vaaraa. Myös aivoterveydelle foolihappo on tärkeä. Foolihappoa löytyy monista ruoka-aineista, kuten vihreistä vihanneksista, sitrushedelmistä ja täysjyväviljasta. Se on lämpöherkkä ja esim. ruoan pitkä kypsentäminen pienentää foolihapon pitoisuutta.
S -FSH 1422
Follikkelia stimuloiva hormoni
FSH eli follikkelia stimuloiva hormoni on yksi tärkeimmistä hormoneista, jotka liittyvät lisääntymiseen. Sitä tuotetaan aivolisäkkeessä ja sen tehtävänä on stimuloida munasarjojen follikkeleita tuottamaan estrogeenia ja valmistautumaan munasolun vapauttamiseen. FSH:ntasot voivat vaihdella kuukautiskierron aikana, ja niitä voidaan mitata hedelmättömyyden tai epäsäännöllisten kuukautisten syiden selvittämiseksi. Lisäksi FSH-tasoja voidaan seurata hormonikorvaushoidon aikana tai munasolujen kypsyttämiseen liittyvissä hoidoissa, kuten invitro -hedelmöityksessä.
fS-Pi 1432
Fosfaatti, epäorgaaninen
Fosfori on kivennäisaine, jota tarvitaan moniin kehon toimintoihin, kuten luuston ja hampaiden terveyteen, energiantuotantoon ja solujen toimintaan. Fosforin tasot voivat vaihdella eri sairauksien, ravitsemuksen tai lääkityksen seurauksena. Liian korkea tai matala fosforipitoisuus voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten luuston heikentymistä tai munuaisten toimintahäiriöitä. fS-Pi mittaus auttaa arvioimaan fosforin tasapainoa elimistössä.
B -Peth 10374
Fosfatidyylietanoli
Mittaa erästä etanolin aineenvaihduntatuotetta verinäytteestä. Testiä käytetään yleisesti alkoholin käytön havaitsemiseen ja se pystyy paljastamaan alkoholinkulutuksen viimeisten 2-4 viikon aikana. PEth-mittaus on tarkka menetelmä, jota käytetään erityisesti alkoholin väärinkäytön seurannassa ja hoidon seurannassa. PEth-verikoe on yleensä osa laajempaa alkoholin kulutuksen arviointia, ja sen tulosten tulkinta vaatii lääkärin asiantuntemusta. Positiivinen tulos viittaa alkoholinkäyttöön, kun taas negatiivinen tulos osoittaa, ettei alkoholia ole käytetty viimeaikoina.
Pt-GFRe 6354
Glomerulusten suodatusnopeus
Iän, sukupuolen ja veren kreatiniinin pohjalta voidaan laskea munuaisten glomerulussuodatusnopeutta (glomerular filtration rate, GFR). Se on tärkeä indikaattori munuaisten toiminnalle ja arvioi, kuinka hyvin munuaiset puhdistavat verta. Heikentynyt munuaisten toiminta näkyy matalana GFR-arvona.
S-GT 1489
Glutamyylitransferaasi
Gamma-glutamyylitransferaasi -entsyymi on maksan ja sappiteiden toiminnan indikaattori. Sen määrän nousu veressä voi viitata maksasairauksiin kuten rasvamaksaan, maksatulehdukseen tai sappiteiden tukoksiin. Runsas alkoholinkäyttö nostaa veren S-GT tasoa.
S -HIVAgAb 4814
HI-virus, antigeeni ja vasta-aineet, yhdistelmätutkimus
HIV-vasta-aineiden ja antigeenien yhdistelmätesti. Testi on erityisesti suunniteltu havaitsemaan HIV-infektion varhaisia merkkejä kehossa, jolloin infektio on vasta alkanut.
S-HepyAb 3950
Helicobacter Pylorii vasta-aineet
Vasta-aineet Helicobacter pylorii bakteeria vastaan osoittaa ajankohtaisen tai aiemman infektion. Helicobacter pylori on bakteeri, joka voi aiheuttaa mahalaukun tulehdusta ja muita ruoansulatuskanavan ongelmia. Testiä käytetään Helicobacter pylori -infektiondiagnostiikassa ja seuraamaan hoidon tehokkuutta. Helikobakteerin onnistuneessa häätöhoidossa vasta-ainetaso laskee 40-60% hoitoa edeltävästä tasosta.
B-HbA1c 6128
Hemoglobiini-A1c
Glykosyloitunut hemoglobiini antaa keskimääräisen verensokeritason tiedon viimeisten 2-3 kuukauden ajalta. Sitä käytetään diabeteksen diagnostiikassa ja hallinnan seurannassa. Korkeat arvot viittaavat pitkäaikaiseen kohonneeseen verensokeriin ja diabeteksen huonoon tasapainoon
Löydä sinulle sopivat kokeet
Autamme sinua valitsemaan tarpeeseen parhaiten sopivat kokeet. Haluamme palvella sinua laadukkaan joustavasti ja nopeasti.
Terveyspaketit
Seurantapaketit
Sanottu meistä
Transferiinireseptori
Hertta on sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti, joka auttaa arvioimaan henkilön riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai diabetekseen. Testi perustuu verikokeeseen, jossa mitataan mm, veren sokeri- , keramidi ja rasva-arvoja. Näiden tulosten perusteella voidaan arvioida henkilön verisuoniterveyttä ja insuliiniresistenssiä ja tarvittaessa aloittaa ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten elämäntapamuutokset tai lääkitys.