Enskilda prov
Här hittar du alla de enskilda undersökningar som KotiLab erbjuder. De är rätt många men med hjälp av sökfunktionen hittar du enkelt det prov du letar efter. Det går att lägga till flera prov i följande skede.
En provtagningsavgift på 47€ tillkommer till priset.
Ly-HLAB27 3075
Ly-Vävnadsantigen B27
HLAB-27 är ett protein i människans vita blodkroppar som är associerat med ökad risk för att utveckla reumatiska sjukdomar såsom ryggmärgsreumatism, Reiters syndrom, reaktiv ledinflammation, samt spondylit vid ulcerös kolit och psoriasis. HLAB-27 används vid diagnos av dessa sjukdomar.
S -Mg 2303
Magnesium
Magnesium är ett mineral som behövs för många kroppsfunktioner. Magnesium deltar i regleringen av cellernas energibalans, proteinsyntes, muskel- och nervfunktionen samt benhälsa. Magnesiumnivån speglar intaget av magnesium. Magnesiumbrist kan orsaka symtom som muskelkramper, rytmstörningar, trötthet och störningar i nervsystemet.
Mu-Lakt-D 6333
Mu-Lakt-D
Testet mäter den ärftliga benägenheten för laktosintolerans. Symptomen på laktosintolerans uppträder vanligtvis 30–120 minuter efter intag av mjölkprodukter och inkluderar vanligtvis uppblåsthet, magont, gaser och diarré.
Svabbtest från munnens slemhinna.
MygeNhOR 12024
Mycoplasma genitalium, nukleinsyra, resistensbestämning om positivt
Provet påvisar förekomst av Mycoplasma genitalium-bakteriens nukleinsyra i urinen. Bakterien orsakar urinvägsinfektion och kan smitta vid könsumgänge. Den kliniska bilden av infektionen varierar från asymtomatisk bärare till svår urinvägsinfektion och livmoderinflammation.
S-MypnAb 2367
Mycoplasma pneumoniea antikroppar
Mykoplasma-antikroppar bildas i kroppen som svar på en infektion orsakad av Mycoplasma-bakterien. Mycoplasma är en mikroorganism som kan orsaka luftvägsinfektioner såsom lunginflammation eller bronkit. Genom att mäta Mycoplasma-antikroppar i blodprovet kan man avgöra om personen har exponerats för mykoplasma eller har en aktiv infektion.
S-Na 2382
Natrium
Natrium är en elektrolyt som är central för att bibehålla kroppens vätskebalans och osmotiska tryck. Förändringar i Natriumnivån förekommer vid störningar i vätskebalansen, störd njurfunktion, hormonella störningar eller som biverkning till medicinering.
P-proBNP 4617
Natriuretiskt propeptid
ProBNP är ett förstadium till hormonet BNP som frisätts vid överbelastning eller stress i hjärtats vänstra kammare. Ökningen av ProBNP-nivån indikerar hjärtsvikt eller annan hjärtsjukdom, och provet används allmänt för att bedöma hjärtfunktionen och diagnostisera hjärtsvikt.
B-FarmL-D 8946
Omfattande farmakogenetisk testpanel
Panelen undersöker egenskaper i individens genom som kan påverka effektiviteten och biverkningarna av läkemedel. I testpanelen analyseras flera gener som är relevanta för läkemedelsmetabolismen och läkemedlens inverkan i kroppen. Med hjälp av blodprovet kan man förutse nyttan av läkemedelsbehandling och också förutse biverkningar av läkemedlet. Med hjälp av testet kan man utforma en möjligast lämplig medicinering för individen.
P -APTT 2783
P -APTT
Testet mäter interaktionen mellan blodets interna koagulationsfaktorer och är ett viktigt verktyg för diagnos och uppföljning av blodkoagulationsstörningar. P-APTT-testet används för att övervaka effekten av viss antikoagulantbehandling, såsom heparin. Störningar i blodets koagulation kan antingen leda till uppkomst av blodproppar eller till ökad benägenhet för blåmärken och blödningar.
F -Para-O 2455
Parasit identifiering, avföring
Tarmparasiter kan orsaka olika symptom, inklusive förändringar i blodbilden. En undersökning för tarmparasitinfektion görs genom en mikroskopundersökning av avföringsprov, för att leta efter cystformer av protozoer samt ägg och larver från maskar. I osäkra fall, särskilt när man misstänker protozo-infektion, kan ytterligare undersökningar utföras med F -ParaNhO.
F -ParaNhO 6375
Parasitidentifiering-Nukleinsyra
I denna avföringsundersökning identifieras de vanligaste protozoiska patogenerna som orsakar diarré. De identifieras genom att påvisa närvaron av nukleinsyra, specifik för ifrågavarande patogen. Testet kan påvisa närvaro av Dientamoeba fragilis, Cryptosporidium spp. (C. parvum eller C. hominis), Giardia lamblia och Entamoeba histolytica.
fP-PTH 4560
Paratyroideahormon
PTH eller paratyroideahormon är ett hormon som produceras av bisköldkörtlarna. Dess huvudsakliga funktion är att reglera kalciumnivån i blodet. PTH ökar frisättningen av kalcium från ben till blodet, ökar kalciumabsorptionen i tarmen och minskar utsöndringen av kalcium i urinen. PTH-nivåerna kan variera på grund av sjukdomar och över- eller underaktivitet i bisköldkörtlarna.
S-Prealb 2494
Prealbumin
Prealbumin är ett protein som främst produceras av leverceller och som transporterar sköldkörtelhormoner och vitamin A i blodet. Förändringar i blodets prealbuminnivå kan vara relaterad till näringsstatus, särskilt proteinintaget, leverfunktion och inflammation. Testet hjälper att bedöma patientens näringsstatus och övervaka proteinomsättningen.
S-PRL 2507
Prolaktin
Prolaktin är ett hormon som produceras av hypofysen i hjärnan. Dess huvudsakliga uppgift är att reglera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Prolaktin har också andra effekter på kroppen, såsom reglering av reproduktionsförmåga, hormonbalans och immunsystemets funktion. Höga prolaktinnivåer hos män är ofta förknippade med nedsatt virilitet. Prolaktin kan det påverka humöret och beteendet.
S-PSA-suh 3642
Prostata specifikt antigen, förhållande
Testet mäter förhållandet mellan prostata-specifikt antigen (PSA) och fritt PSA. Detta test hjälper att bedöma prostatahälsan och kan ge indikationer på risken för prostatacancer. Högt S-PSA och lågt PSA-förhållande kan indikera prostatacancer, medan högt förhållande kombinerat med höga PSA-värden kan vara en indikation på andra prostataproblem, såsom godartad prostataförstoring.
S-Prot-Fr 2522
Proteinfraktioner
I blodet finns många olika proteiner och detta prov visar balansen mellan de olika proteintyperna. I klinisk diagnostik används serumproteinfraktioner för att exempelvis bedöma lever- och njurfunktionen samt för att identifiera sjukdomar. Mätningar av serumproteinfraktioner kan också användas för att bedöma näringsstatus. Till exempel kan låga albuminnivåer indikera undernäring eller inflammation, medan förhöjt gammaglobulin kan vara en indikation på inflammation eller aktivering av immunförsvaret.
S-Retik 2582
Retikulocyter
Retikulocyter är unga röda blodkroppar som innehåller rester från bildandet av cellkärnan. Retikulocyterna bildas i benmärgen och frigörs till blodomloppet, där de fortsätter att mogna till fullt utvecklade röda blodkroppar. Antalet retikulocyter indikerar produktionen av röda blodkroppar och benmärgsfunktionen. En ökning av retikulocyter indikerar en ökad produktion av röda blodkroppar.
S -RF 3550
Reumafaktor
Reumatoid faktor är en antikropp som ofta finns i blodet hos personer som lider av reumatiska sjukdomar. RF-analysen används ofta som ett stöd vid reumadiagnos, men den kan också vara positiv vid andra sjukdomar. Ett negativt resultat utesluter inte reumatisk sjukdom.
Pt-CERT 9566
Risk för hjärtinfarkt test Hertta
Testet som går under produktnamnet Hertta hjälper att bedöma en persons risk att drabbas av hjärtinfarkt eller diabetes. Risken beräknas på basen av bland annat blodsocker-, ceramid- och lipidvärden. På basen av resultaten kan man bedöma en persons kärlhälsa och insulinresistens och vid behov påbörja förebyggande åtgärder såsom livsstilsförändringar eller medicinering.
S -tTGAbA 1885
S -tTGAbA
I celiaki orsakar gliadin, en substans i spannmål, en kronisk inflammation i tunntarmens slemhinna. I samband med detta bildas antikroppar mot kroppens egna strukturer, såsom transglutaminas, endomysium och gliadinpeptid. Testet används för att diagnostisera celiaki.
Hitta de undersökningar som passar dig
Hälsopaket
Seurantapaketit
Sagt om oss
Transferrinreceptor
Hertta on sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti, joka auttaa arvioimaan henkilön riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai diabetekseen. Testi perustuu verikokeeseen, jossa mitataan mm, veren sokeri- , keramidi ja rasva-arvoja. Näiden tulosten perusteella voidaan arvioida henkilön verisuoniterveyttä ja insuliiniresistenssiä ja tarvittaessa aloittaa ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten elämäntapamuutokset tai lääkitys.